Marić: Vlada ima definiranu dinamiku trošenja i provedbe reformi i investicija iz NPOO-a

Marić: Vlada ima definiranu dinamiku trošenja i provedbe reformi i investicija iz NPOO-a

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić rekao je u srijedu da će novac iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti (NPOO) dobiti samo oni koji ispune sve kriterije.

Podsjetio je da je jučer u državni proračun "sjelo" 6,14 milijardi kuna predujma koje je uplatila Europska komisija, odnosno 13 posto ukupne omotnice iz NPOO-a, te istaknuo da Vlada ima definiranu dinamiku trošenja i provedbe pojedinih mjera, kako reformskih tako i investicijskih.

Do kraja godine očekuje najmanje 50-ak projekata, koji su već u visokoj fazi dovršenosti, a koji se tiču zanavljanja i digitalne transformacije i odlaska prema zelenoj transformaciji u sektoru industrije, pa i prerađivačke industrije.

Kreću natječaji za izgradnju vrtića

Tko će dobiti ta sredstva ovisit će o natječajima i ispunjenju kriterija za dobivanje novca, rekao je Marić.

"Slična stvar je i s vodnim gospodarstvom, to je područje iz djelokruga javnog sektora, a najveći naglasak je na vodoopskrbnoj mreži, jedan dio i na odvodnji, namjera je da se krene i s tim jer se radi o projektima koji mogu biti realizirani u idućih godinu dana", rekao je Marić.

Dodao je da kreću natječaji za izgradnju vrtića, a početkom iduće godine ići će i za osnovne škole jer je, naveo je, namjera imati najmanje jednu godinu predškolske nastave. Po njemu, jako je važno i područje pojedinačnih projekata, recimo autonomnih vozila u kompaniji Rimac.

"Do kraja ove godine ili početkom iduće će se raspisivati i dodatni novi natječaji za dodjelu bespovratnih sredstava i za energetsku učinkovitost i daljnju zelenu transformaciju, a komponenta koja će i iz ovog predujma imati svoj određeni udio, sukladno dinamici trošenja, vezana je uz potres", naglasio je ministar.

Brzina i efikasnost su ključ

Upitan postoji li mogućnost da se zbog problema u javnoj nabavi dio novca izgubi, rekao je da ni europske regulative niti naše domaće zakonodavstva nema intenciju da javna nabava nešto onemogućuje.

"Ona ima svoju svrhu i namjenu, ali mora biti maksimalna efikasnost u provedbi jer sve ima svoje rokove, brzina i efikasnost su ključ", kazao je, dodavši da, ako je naš Zakon o javnoj nabavi najkompliciraniji u EU, da ga treba revidirati i vidjeti kako se određene procedure mogu unaprijediti.

Na pitanje tko se može prijavljivati za sredstva iz NPOO-a, odgovorio je da, ako se govori o recimo prerađivačkoj industriji, u prvom koraku o malim i srednjim kompanijama, da će konkurirati svi oni koji su vezani uz tu industriju, u svemu što će doprinijeti zelenoj i digitalnoj transformaciji.
 
"Svima koji ispune kriterije i uvjete sredstva će biti doznačena", naveo je, dodavši da će predujam biti namijenjen i razvoju telekomunikacijske mreže.

"Ovih 13 posto predujma je sada sjelo, sljedećih 700 milijuna eura će sjesti do sredine iduće godine, a još dodatnih 700 do kraja iduće godine. Do kraja godine moramo provesti 34 mjere. Neke su već provedene, neke imaju određene rizike", rekao je Marić.

Nakon toga, dodao je, početkom iduće godine kada počinje novo obračunsko razdoblje, Hrvatska šalje EK-u izvještaj o provedenim mjerama.

"Iduća tranša će ovisiti o tome koliko je mjera ispunjeno. Ispunimo li svih 34 doći će 700 milijuna eura, a ako ne - onda će biti određene korekcija na iznosu", zaključio je Marić.


Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti